11 juni 2009

kryddträdgård på en kvadratmeter

Hej där vänner!
Vår minimala radhustomt är mindre än 200 kvm, uppdelat på en liten framsidesplätt och en något större baksida med gräsmatta, rabatter, sandlåda och altan. Jag har läst att man ska dela in trädgården i olika "rum", men det känns som att man hade kunnat behöva ett par kvadrat till i så fall...
Jag har i alla fall gjort ett litet försök. Jag har grävt bort lite av gräsmattan i ett hörn och gjort en pytteliten köksträdgård med kryddor, gräslök och rabarber. (Och i år verkar stockrosorna komma också, det vore superkul, jag har sått dem från frö för flera år sen. Och kommer inte alls ihåg vilken färg det var på dem. Svart hade ju varit tufft!)


Favoritfejset i lera förskönar min timjan. Det är gjort av Karin Gabrielsson, och en present från min bästa syster.


Jag textade kryddnamn på en överbliven planka. Jag tycker ett bra motto är "det skall synas att det är hemmagjort".


Nu blommar Finlands vita ros, hos oss även kallad "soptunnerosen" - oo, vad den är fin!


Tanken är att kryddhörnan ska kunna växa lite till om andan faller på. Jag har lagt ut några platta stenar att trampa på mellan kryddorna (och som kanske hejdar den mest spridningsglada myntan så småningom, ifall det behövs).


På ett vis är det kanske tur att vi inte har större trädgård, den här storleken är nog ganska lagom vad vi hinner med faktiskt. Men det är otroligt kul! (Trodde jag aldrig att jag skulle tycka för tio år sen!)


Tack alla goa ni som lämnar så fina kommentarer, jag blir så himmelens glad för varendaste en! Särskilt tack till Lisa, som visste mer om det där huset jag önskar mig, det var intressant att höra lite mer! Vad roligt att du skrev en rad!
En varm kram
från

Susanne

26 kommentarer:

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

När jag ser och läser om det ju gjort längtar jag så efter min egen lilla täppa. En tomt på 200 kvadrat skulle sitta fint. Vi delar ju nu med grannen, men jag skulle gärna ha min egna.

Härliga bilder, och du har ju fått till det jättesnyggt på brädan.

Tänkte också passa på att berätta att jag har flyttat min blogg hit:
http://fyrarumochkok.blogspot.com/

Välkommen! Och så hoppas jag du har en riktigt fin torsdag.

MiA sa...

Så fint med lilla kryddträdgården.
Men fejset var underbarast!

Sanna sa...

Ja tänk att man kan få så fint och mysigt på så liten yta! :) Det mesta är möjligt.

Lilla huset på prärien sa...

Ah vad tjusigt!! Inte behöver man ha så himla stort för att göra det rumsligt och vackert! Den där rosen är vi ju två om och jag tycker också den är alldeles ljuvlig :) Ansiktet är också jättefint. Kul med lite dekorationer.

Nu är det dags att fixa mellis till mina små glin *ler*

Kramiz Jenny

Les Cotrions sa...

Gorgeous plants you have Susanne! I like your herbs and the white roses are faboulous! They're my favourite flowers! I've to plants some in my garden...but I think I'll have to wait next year!
Have a nice week end!
Vale

Liten Bod sa...

Det där ser ju jättefint ut! Jag har ett stort rum utan väggar jag, och noll idéer... Funderar starkt på att anlita en trädgårdsarkitekt som kan rita upp något kul förslag. Helst ett som inte kräver någon som helst insats från min sida :) Kram, Tina

S o F sa...

Dina bilder är ju beviset på att "storleken inte har nån betydelse". Hur mysigt som helst och jag kan då inte se att brädan är hemmagjord. :)

Tack för fint inlägg!

Älskade pion sa...

Visst är det skönt att ha en alldeles egen kryddträdgård.Vilken fin planka du hade gjort,superfin. Ha det så gott! Kramar! Ulrika

Annas skattkammare sa...

Så härligt med en egen kryddträdgård! Så snyggt med huvudet i keramik och din bräda med jättefin text! Bra att du skrev att det ska synas att det är hemmagjort.. Jag visar nämligen en sak idag som är själv-textad och stackarn behövde nog höra det! ;)
Kram /Anna

rosenskära sa...

Såg du min "trädgård" när jag visade den uppifrån andra våning?! 200 kvm låter så stort, vårt hus inkluderat är nog tomten max 70 kvm...
Jag hade alldeles väldigt gärna haft större, så jag hade haft plats för några pallkragar för lite grönsaksodling.

Ha det bäst! Lena

Mamma C sa...

Vilken fin kryddtäppa du gjort. Skylten var jättefin, likaså ansiktet.
Kram Mamma C

Kamomilla sa...

Är det samma som midsommarros?? Ser iaf väldigt lika ut...
Vilket härligt fejs i trädgården!

Compact Garden sa...

Vilken fin hörna du gjort..vi har inte heller någon större tomt och har just för tillfället mest upptrampat efter målningen..jag funderar på att ta efter dej och se om jag kan skoja till mina "lådor" lite, där jag har mina kryddor..

Ha en skön helg/Anne

Compact Garden sa...

Vilken fin hörna du gjort..vi har inte heller någon större tomt och har just för tillfället mest upptrampat efter målningen..jag funderar på att ta efter dej och se om jag kan skoja till mina "lådor" lite, där jag har mina kryddor..

Ha en skön helg/Anne

Engelska Villan sa...

Hej goaste du!
Vad fint det ser ut där i din rabatt! Jättefin planka du har gjort också. Stockrosor är en superfavvo!! Alla färger är lika vackra. Jag såg plantor på Ulriksdal i måndags, tror du att de blommar i år om jag skulle sätta såna?

Lilla huset på prärien sa...

Vet du vad! Jag tycker att vi åker på riktig loppis ihop vid tillfälle :)

;)

kardemumma sa...

Åhhh,vilka fina och mysiga bilder.
Vad fint du har gjort i din trädgård,skylten var fantastiskt fin och ansiktet/huvudet var urläckert!
Kram C

lolla sa...

hejsan
men vad fint du fått till det, jag har bara en liten örtagård jag åxå i små krukor alldeles lagomt att sköta....
fint du hade textat på brädan...den passade så fint in bland växterna
ha en fin kväll lolla

Ett hus i vitt sa...

Åh vilken underbart söt kryddträdgård! Och plankan är underbar! Jag önskar ofta att vår trädgård var liten så vi fick i hop den mera. Nu är den bara ett oändligt hav av gräsmatta... Ha en mysig lördag! Kram, Anette

Lärarbostaden i grönskan sa...

Hejsan!

Vilken underbar hörna du har där! Älskar "facet" och rosen är helt ljuvlig! Ser att du har stora fina stockrosor. Det har jag med och jag är så glad för dem! Ser fram emot blomningen senare i sommar!

Kram amanda

Anci sa...

Du har det jättefint i din trädgård ! Jag gillar dina trädgårdsprydnader :)

Kram

Ingmarie sa...

Gillade också din kuddar,mycket snyggt om man har mycket vitt!
Såg att du också målat spånkistan vit,inte alls så dumt!
Något att tänka på

Ha det så gött!

Cissit sa...

Haha 200 kvadrat minimalt...vi har hm..typ 10 kanske, inklusive den stenbelagda uteplatsen som tar upp nästan hälften :P Men fint har du gjort det iallafall!

Kajsa sa...

Det är ju otroligt fint! Jag älskar keramikansiktet. Och en sådan där ros har ju vi också - tack för att du gav den ett namn.

Vår radhustäppa är nog bara 150 kvadrat, och ändå känns det som en hel skatt. Jag är så lycklig över min lilla plätt på jorden.

JohannaDesign - Blommor, smycken o inredning sa...

Så fint du har det i din trädgård, rosen är ju helt underbart. Trädgårdsrosor är så härliga och många doftar underbart. Härlig skylt du har gjort och vilket vackert fejs du har fått :) kram Johanna

Pysselprinsessan sa...

Åååh! vad fint! Brädan blev superfin där! Å rosen är lika vacker som förra året! Jag minns när du frågade om den på bloggen... Kan det redan ha gått ett år!?! Var tar tiden vägen?? :D
Kramar