13 mars 2008

en egen solig bungalow


Mitt hjärta bultar alltid lite extra för vackra gamla serviser i porslin och glas.
Många är noga med att man ska äga ett visst antal exemplar, minst sex likadana glas eller koppar, till exempel. Det bryr jag mig inte om ifall jag gillar själva designen (och ibland är man ju faktiskt bara tre som fikar!). Det går ju också ofta att köpa till delar på loppis eller Tradera, om man nu vill ha fler.
Den här rara lilla koppen heter Bungalow och är formgiven av Wilhelm Kåge för Gustavsberg. Den producerades först på 20-30-talet och så igen på 50-talet. Här i Stockholm har det tills alldeles nyligen funnits en butik för begagnat porslin och glas som har tagit sitt namn just efter denna servis, Bungalow. Butiken har stängt men sidan finns kvar, bland annat med länktips.

Jag tycker koppen är så fin, särskilt nu till påsk! Servisen innehåller även mattallrikar och uppläggningsfat, men jag har bara fem koppar med fat. De har jag ropat in på auktion för 50:-.
(Nu friserar jag sanningen lite, jag har nog aldrig i hela mitt liv ropat själv på en auktion. Det brukar nämligen vara så behändigt att man har sin lilla mamma med sig. Man frågar henne om råd vad som är rimligt att ge för det intressanta föremålet i fråga, och puffar henne sedan entusiastiskt med armbågen tills hon bjuder åt en, eller viftar med sin nummerspade. Står man en bit ifrån varann, som på bondauktioner där utroparen flyttar runt sin lilla pall och hela folkmassan trängs runt honom, så kan man ha ögonkontakt med lilla mamma och nicka ivrigt tills hon har ropet i hamn. Mycket bekvämt måste jag säga. Jag vet inte, möjligen har jag någon slags auktionsfobi när det gäller att ropa och bjuda, men jag får väl ta tjuren vid hornen och prova snart :-)


Det blev ju ganska färgmatchat med en snödroppe på fatet, jag har aldrig riktigt tänkt på vad vackra de är inuti.

Till sist ett litet länktips, nytt för mig åtminstone:
Rosengårdens inredning - butik i ett gammalt hus i Blekinge, här finns både webshop och blogg.

Må så gott govänner!
Kram
S.

24 kommentarer:

Bara Gry sa...

Visst är det så, att man inte behöver ha hela, stora kompletta uppsättningar! Gillar Fyrabarnsmamman (Persilja) som har några av varje. Smart idé som jag genast skulle anammat om det inte var för att jag redan hade så förbaskade många serviser.... Tänk att göra så som du och hon, köpa en eller två om du hittar någon mugg eller tallrik som du gillar. Om man har en hel servis, då är den ju liksom förstört om du krossar någon del... Mycket smartare att göra som ni :-)

Snödroppar är en riktig favorit, och jag är så glad att få se en hos dig, då jag inte har någon här hos mig.

Känner igen mig när det gäller autioner. Eller förr, vill säga. Då, av någon konstig anledning, vågade jag inte ropa....Löjligt, men så kan det va. En gång vi var på en stor bondaution i en jättelik lada, tänkte jag att "nej, nu jävlar" (var en järnsäng jag ville ha). Jag tog i från tårna, alla i hela hallen vände sig om och tittade på mig. Ingen flera bud kom in.....Ha,ha... Prova!

Kram Gry

My Lovely Things sa...

så vacker kopp..

otroligt fin bild med snödroppen..

kram anna

Sockersött sa...

Visst är det fint med gamalt porslin. Antalet är inte så noga med,ibland kan det vara snyggare att mixa olika porslin, blir mer personligt då. På auktioner kan man hitta mycket fint för en billig slant.

Kramar Kia

Min Skattkammare sa...

Vilken söt bild du visar, snödroppar är ljuvliga!
Vad bra att du tittade in till mig så att jag hittade dig, det gick inte att komma vidare på den länken du gav mig på mailen.
Då kommer din handduk att komma snart....!
Har du krokus i rabatten redan? Oj, så härligt!
Kram till dig!
Kicki

Guldkant På Livet sa...

Å ja, håller fullständigt med! Jag älskar gammalt porslin och glas och det gör inget om det bara är två av vissa sorter, kul att byta ofta. Ett sån vacker Bungalowkopp du har, och fem stycken för 50 kr får man kalla fynd! Otroligt vacker bild med snödroppen till! Mari.

Jessika sa...

Håller med om att det är roligt med udda porslin.

Vilket vackert foto.

Hälsningar från Jessika, Gula Villan

Kamomilla sa...

Visst är det kul med udda antal, huvudsaken att man gillar! Jag har många udda, en del finns till och med bara en av!
Det var ett söt kopp, med lite påskstämning!

Kalkstenssommar sa...

Wow!
Jag går verkligen i gång på vackra foton. Precis som du har jag heller aldrig tänkt på hur vacker en snödroppe är inuti. Vilka färger!

Kram L

Kannor och karaffer sa...

Underbara bilder på Bungalow koppen och snödropparna......håller med att man skall följa sitt hjärta om man tycker om ngt och att det är helt ok attha udda delar - för vem handlar man egentligen .....för sig själv.

Tack också för länktipset - jag visste inte heller om den butiken.

Ha det gott!
/Ann

Hannis sa...

God Morgon!
Bordet fick sig en slipning,tvättning och sen "öste" jag på färg!
Trodde att det skulle vara svårare att få det jämnt men det gick lätt.

Visst är det fint med porslin.
Har en vän som alltid dukar med udda glas och tallrikar och det är så fiiint!
Tjusningen är ju alla unika detaljer som inte görs längre.

Nu,ut i regnet till jobbet..
Hoppas du får en fin dag!/
Kram Hannis
Ps.Har länkat dig oxå=))

A-L sa...

Underbart fin bild. Söt liten kopp & vackra snödroppar. Härligt med lite vår. Trevlig Helg Kram Anna-Leena.

Lilla Blanka sa...

Heeej! Helg (snart)..underbart!
Fin kopp! Jag håller med dej, gillar man nåt "trots att det bara finns ett par tre stycken delar" så köper jag..Får lite panik av att det "måste" finnas ett halvt dussin eller ett dussin eller så..tycker det blir charmigare om man har lite udda, och blandar lite. Inte så stelt liksom..
Snödroppar är sååå fina, och så luktar de gott, lite vaniljdoft..härligt :)
Ha en underbar helg!
Mia

HannaH i Det stora grå huset sa...

Tycker inte heller att man behöver ha en hel uppsättning av likadana koppar o fat. Själv gillar jag att det blandas olika, fast i samma stil loch färgsättning. Det är faktiskt något som jag börjat leta efter på loppisar nu. (Man lär ju ha något nytt att söka efter hela tiden! ;-) )
Din kopp är jättesöt tycker jag, och passar ju utmärkt nu till påsk! Och blomman är ju alldeles underbar! Har inte heller sett att de är sådär vackra innuti förut!

Angående auktionsropning, så vågade inte jag heler förut. Då fick även min mamma ropa. Men då kunde det bli lite irriterande tyckte jag, så jag tog över till slut. Men än idag blir jag alldeles skakig efter jag ropat. Men jag tror att det hör till tjusningen... :-)

Önskar dig en fin helg!
Kram Hanna

Klewa´s krypin sa...

Jooo *fniss* Det har ju du sett.

Underbar servis, och som du säger, passar fint till påsken - och VÅREN, som jag förståt att vissa delar av vårt avlånga land sett en hel del av redan... *suck*

Detta borrandet ger mig huvudvärk. Usch. Skulle behöva bege mig ut och handla lite mat, men orkar inte iväg. Kom hit och sparka mig i rumpan! *skratt*

Barnen ritar påskkaniner/harar här för fullt, och Agnes tyckte att den jag hjälpte henne rita konturerna på var SÅÅÅÅÅ gullig. Ja där ser man. Tur de är snälla mot sin mamma.

Vad händer i helgen då? Här ska det jobbas.

Kramen
/Ewa-Klewa

In my house sa...

Hallu tjejen!!!
Tack för titten hos mig,,, själv hade du ju en jättefin sida,,, ser ut som att du hinner med mycket mer än bara TVÄTTEN :-)
Ha de bra/tills nästa gång!!!
Josse

birgi sa...

En jättesöt liten påskkopp!
Trevlig helg,
/B
www.lyckligagatans.blogg.se

Hannis sa...

Förresten,jag har utmanat dig hos mig.
Bara på kul och om man vill.

Kram Hannis

Änglahem sa...

Hur många gånger är man 12 pers som "seden" säger att man ska ha av serviser? Oftast är man ju som du säger kanske 2 eller 3 som fikar, och då behövs det verkligen inte matcha tycker jag! Kan vara t om snyggare med lite udda antal om man bara håller ihop det med iaf en färg. Bara min lilla åsikt som ingen behöver bry sig om*hihi*. Sitter bara och filosoferar lite över din fina kopp! Känns väldigt vårlik! Kan riktigt se framför mig hur de satt ute i bersån på sommaren och drack kaffe...härligt!

Ha en fin helg!
Kram
Ulrika

Vaniljdrömmar sa...

Vilken härlig bild du visar, snödropparna är så otroliga :) Har nyss fått en gammal servis efter min farmor som jag har börjat att använda det är ju så roligt än att det står i ett skåp.
Ha en fin helg!
Kram Helene

Ann-Catrin / finthemma sa...

Hej!!
jag kan bara hålla med... jag gillar även att duka med lite olika porslin..udda.. aå anyggt och charmigt.
Din fina kopp.. hur söt som helst..och vilket fynd kan jag säga.. var på antikmässan och där gick de för betydligt dyrarae.. 50.60 talet börjar komma nu!!
Så söt bild med snödroppen... kramar A-C

Doften av vanilj sa...

Visst är det härligt med gammalt porslin! Strunt samma om man 1 eller 18 delar. Är det snyggt så köper jag, om det så bara finns en del. Man kan matcha ihop det färgmässigt. Din kopp var ju härligt "påskig". Åhh vad jag läängtar till sommar auktionerna. Det är alltid lite pirrigt att ropa i början, men man blir snabbt varm i kläderna. Ha det bra /Kram

Under en vind sa...

Så vackert arrangerade bilder!!! Soligt varma!

Ha en fortsatt mysig söndag! Kram!

Vitfärg, romantik och rosor sa...

Vad roligt att du tyckte det blev fint. Du har också mycket fint att se på, inspirerande. Förresten kul att nån mer än jag bor i ett radhus, fast det skulle ju inte vara fel med en gammal träkåk från tidigt 1900 tal.
Kram Annika

Vitfärg, romantik och rosor sa...

Vad roligt att du tyckte det blev fint. Du har också mycket fint att se på, inspirerande. Förresten kul att nån mer än jag bor i ett radhus, fast det skulle ju inte vara fel med en gammal träkåk från tidigt 1900 tal.
Kram Annika