28 november 2007

den vilda jakten på lyktorna



Ibland kan Tidsmästarinnan bli på ett lite spetsigt humör när hon handlar. (Det märks förresten sällan just vid själva handlingstillfället, utan mer efteråt när jag tänker igenom saker och ting. Typiskt.)
Jag tycker det är viktigt hur man blir bemött i affärer. (Jag har gnällt lite förut här, efter att ha besökt Hans Mikaels här i Stockholm.)
I alla fall. Jag har två fina lyktor som jag är så glad för. Jag köpte dem på underbara Gotland i somras, de två sista blev mina för en hundralapp styck på Lauters på Fårö. (Åk dit! Det är ljuvligt!)
För några veckor sen kom goa vännen M med familj hem till oss, M gillade mina lyktor och eftersom jag springer på stan i stort sett varenda lunch och kära M just nu är hemma med barn lite utanför city, så började jag hålla utkik ifall jag skulle kunna hitta ett par likadana.

Och vilken lycka! På Spiti på Sveavägen fanns flera stycken exemplar av just dessa lyktor! Lite väl dyra var de kanske, dubbla priset jämfört med mina, 200 pix per lykta. Men jag ringde M och hon ville gärna att jag skulle be att få lägga undan ett par.
Jag knatade fram till expediten och frågade om det gick bra. Det verkade väldigt tveksamt. Jag gick ett litet varv till i butiken och gick sedan tillbaka till samma expedit som jag hade pratat med två minuter tidigare. (Hon sa "hej" lika uttryckslöst igen, som att hon aldrig hade sett mig förut.)
-Då skulle jag vilja lägga undan två lyktor, sa jag.
Expediten frågade sin kollega om det var OK att lägga undan varor.
-Finns det fler i butiken? sa kollegan.
-Ja, det gör det, sa jag.
-Jaha, ja men då behöver vi ju inte lägga undan, sa "min" expedit. Hrmpf. Precis som att hon skulle hålla reda på om någon annan kund kom och shoppade loss på de fyra-fem lyktor som fanns kvar, och i det läget komma ihåg att ta undan två till mig!
Men då förklarade hennes kollega att om det fanns flera lyktor kvar så gick det bra att lägga undan ett par. Tills dagen efter, samma tid (runt lunch). Längre kunde inte komma på fråga.

Jag förstår absolut om man inte vill lägga undan varor som det bara finns ett enstaka exemplar kvar av. Men såå långt inne ska det väl inte sitta om det nu finns flera stycken kvar?
Jag kan också förstå om man inte vill lägga undan en vara i flera dagar.
Men jag tror att man tjänar på att ha ett vänligt sätt - särskilt när man tar så bra betalt. Då fungerar det liksom inte att vara lite avmätt och halvintresserad som expedit. Inte för mig iallafall. (Men de har nog mycket flashigare kunder på Spiti som handlar för tusentals kronor åt gången.)
I slutänden blev det inga lyktor inhandlade, och det berodde faktiskt på bemötandet. (Sen kanske expediten var alldeles ny eller hade en dålig dag och de är jättetrevliga alla andra dagar, det vet man ju inte!)

Så, nu har jag gnällt klart för idag.
(Jag är snäll också. Ibland.)
Kram

S.

PS. M köpte lyktorna i en webbutik istället! Den heter Bostället Sköna ting. 148 pix!

24 kommentarer:

Kathys Home sa...

Du har såååå rätt, kan bli galen på vissa expediter..herregud sök annat jobb om du inte kan vara trevlig, då kanske du inte passar inom yrket. Visst kan vi alla ha dåliga dagar men !!!..Så du är inte ensam om att vara gnällig bara så du vet..;))Lyktorna är jättefina. De har precis haft nyinvigning på Blomsterlandet i Bromma (tror jag det heter) där har de ockå jättefina lite mindre lyktor till superpris..ett litet tips...//kat.

Anonym sa...

Hello!
Jag har köpt en födelsedagspresent till dig idag. "Men jag säger inget, det måste du förstå..."

Kram/ Syrran

Brunkullan sa...

Såg en super fin lykta på en lokal inredningsbutik förra veckan! En sån som man bara MÅSTE ha!!
Tyvärr för dyr nu före jul, men hoppas den finns kvar sen.

Jättestor (för blockljus) som hänger från väggen. Ser ut som en gamaldags gatulykta (en sån där 6kantig som eldades med gas förr...) och är i lite mörkare zinkfärg. Shabbig och sååååååååå snygg. Men ca 700:-!!!!
Men en dag.....

Susanne

Katarina sa...

Hej:)
Va kul att du kikade in hos mig:)
Du har ju helt rätt vad gäller bemötande sånt kan göra mig helgalen och viljan att handla tar slut.
Det är ju så grymt viktigt hur man blir bemött.
Va fin blogg du har, jag kikar gärna in igen:)
Katarina

Ewa sa...

Hej vännen, och tack för hälsningen. Sånt värmer. På bättringsvägen nu, och det är SÅ skönt.

Nej, hälsokost ska man inte förakta. Dessa piller är gjorda på Tranbär, och man tar en startkur på 2/dag i 2 veckor, sedan 1/dag i underhållsdos. Värt ett försök, och bra om man slipper käka en massa penicillin. Min mage är inte bra nu kan jag lova... Urk!
Ska köpa en annan sort sen som visst ska vara superbra mot sköra slemhinnor och annat. De är gjora på Havtornsbär, men var slut för tillfället.

Jag håller med dig. Finns inget värre än otrevliga expiditer, och ett otrevligt bemötande. Kunderna ser ju för fasen till att de har jobb och sin lön, oavsett om man handlar för tusentals kronor eller bara nån hundring.
Näe, vett och etikett, och folkvett - det är det som saknas! Jag kan bli vansinnig om jag blir otrevligt bemött i en affär eller liknande. Jag är ingen otrevlig person, och förtjänar inte att bli illa behandlad/bemött. Finns "såna" här med må du tro, fasstän det är en så liten stad. De värsta ställena här är våra 2 Apotek. Där är de helt sanslösa. Undrar ibland om det ingår i deras jobb och utbildning. Verkar iaf så, och jag får bita mig i tungan för att inte säga något dumt varenda gång jag är in där.

De ljuslyktorna var kanonfina, och vilken tur du inte köpte dem i "den sura affären".

Varma kramar
/Ewa

~~*Pennyshouse*~~ sa...

Hej!
Så fina lyktor du köpt...super fina.
Kram pernilla

Goa sa...

Du skulle bara veta hur mycket jag håller med dig!! Hurra!!
Jag handlar bara inte av otrevliga människor...jag går där ifrån...det finns inte en ursäkt att vara otrevlig mot en kund!
Senast var jag i en jättemysig butik i Göteb. och hade samlat på mig ganska så mycket...sen var det en riktig surtagga som jobbade, men jag försökte småprata lite och beundrade deras butik...men hon hade liksom inte "tid" eller intresse för mina komplimanger!
SÅ jag tog allting, la det på disken och hon trodde jag skulle betala. Men istället berättade jag för henne att: Jag handlar aldrig av "surpuppor"...tänk på hur mycket du förlorar på ditt otrevliga sätt!!
Sen gick jag och kände mig sååå nöjd...*thi,hi*
Japp, nu har visst jag tagit upp hela din kommentarspalt...och fått ut min ilska också...sorry..:)
Men lyktorna är fina...har också en sån!
KRam på dig och ha en toppen torsdag!
Goa

pärlbesatt sa...

på tal om lyktor...

http://parlbesatt.blogspot.com/2007/11/andra-bilder-av-kitschen-nt-tidigare.html

människan som säljer är jäääättetrevlig... och bra musiksmak har hon också! ;)

Stina sa...

Jag hade bojkottat jag med. Tål inte såna där egenskaper. De ska inte jobba med folk.
Puss

linnea-maria sa...

Hej
Det påminner mig om de där butiksbiträdena i Mia & Klara som gick på tv för inte så länge sedan. Tänk om de förstod hur viktigt det är med bemötande om de ska få fler kunder. Dina loppisfynd från halland är jättefina. Det är lika billigt i småland dit vi brukar åka. I dalarna där jag bor är folk ganska medvetna om gamla sakers värde /linnea-maria

Solsjö - Under en vind sa...

Visst påverkas man av hur man blir bemött! Bostället är dock ett toppenställe, har handlatr där flera gånger, snabb och bra service varje gång! Har du sett att de har en blogg också!?
Må gott, kram!

Kamomilla sa...

Oj nej, hon borde gå en "tyck om ditt jobb och lär dig le-skolning"...

I företaget där jag jobbar får vi skolning i kundbetjäning och övar bemötanden och hur vi får prata med kunderna. Vi blir också kundbetjäningstestade utan att vet om det,lite jobbigt men det gör ju att vi alltid är lika glada och vänliga åt alla. Varje kund ska bemötas lika värdigt, det är skitviktigt!!

kamomilla

Lilla Blanka sa...

Grr det är hemskt när man får en otrevlig expedit :( Man tappar lusten att handla i den affären när det är så.
Jättefina lyktor!
Kram
Mia

Unknown sa...

Byt jobb! ...Skulle man vilja säga till personer som jobbar i serviceyrken men inte har fattat att DE finns där för kunden, inte tvärtom.
Kul att ni hittade de fina lyktorna till ett bättre pris på annat håll.
:-)
/B
www.lyckligagatans.blogg.se

n o r d i n g å r d e n sa...

Så mycket vackert du vissar i din blogg, trevlig advent!! Mari.

Evelinas hus sa...

Hej,
Här känns det trevligt att vara, jättemysig blogg.
Ha en trevlig helg.
Kram Caroline

Skatan sa...

Avskyr expediter som inte sköter sig!! Urk...

Lyktorna är jättefina!

Kram från en annan expiditgnällare... ;-)

.:Klara:. sa...

Ja det var en mysig hantverksmässa!
Tack för grattiset till barnbarnet. Så det är lillebrors tur snart... i december eller januari?
Önskar er en mysig första advent!

Mitt hem är min borg sa...

Visst kan man surna till på dåliga expediter.. Absolut.. Har man så dålig service e de konstigt att det går runt tycker jag, för dit vill man ju inte gå tillbaka..
Skönt att du fick dem billigar på ett annat ställe.. Där fick dom!! =)
Kram på dig!!

Ett hus i vitt sa...

Kikade in på din fina blogg på jakt efter lite julinspiration och fann mycket fint. Kram, Anette

Katarina sa...

Hej:)
Vill bara kika in till dig för att önska en trevlig Advent !
Njut av tiden fram till Jul, den går alltid så himla fort:)

Ha det gott

Kram Katarina

Solsjö - Under en vind sa...

Tittar in och önskar dig en mysig advent! Kram!

Karin i Villa Grå sa...

Hej hej!

Du har så rätt! Om jag bara känner mig lagom bitchig brukar jag fråga om de får betalt för att vara otrevliga eller om det är något de bjuder på :-) Det är inte kul alls att handla av någon som inte verkar vilja ha en där.

Ha det så mysigt i kväll!

Karin

Snäckornas sjö sa...

Vilka vacra lyktor, kände ha-begäret växa ;-) Önskar dig en mysig 1a advent