27 februari 2008

det ska vara p-r-a-k-t-i-s-k-t

I trevliga Sköna Hem finns en inredare som heter Anna Montagut, hon verkar skicklig och bra på många sätt. Men nu kan jag inte låta bli att undra i mitt stilla sinne - har hon träffat några barn på sista tiden egentligen?
Man kan nämligen skriva och fråga Anna om inredningsproblem och få proffsig hjälp, och i det senaste numret har en familj skrivit och frågat hur de bäst ska utnyttja utrymmet under trappan i sin villa. Trappan har ett räcke utåt av lodräta ribbor, en sån där traditionell svensk furuspaljé ni vet. Anna Montagut tycker att räcket helt ska bort, för att ge ett luftigare intryck. Hon tillägger, och nu citerar jag: "Om ni har små barn, kan det ersättas av något enklare, till exempel en tunn ledstång i metall."
Ha! Jag säger bara HA! Om jag hade en enkel tunn ledstång i metall mellan trappstegen och fria luften här hemma skulle jag få hjärtsnörp så fort barnen vaknade på morgonen. (Och så skulle jag förmodligen få svindel i trappan själv, men det är kanske jag som är knasig :-)

Förresten tror jag det finns förhållningsregler för hur trappskydd ska se ut, eller har jag fel? Jag har för mig att allas vår Ernst Kirchsteiger fick bakläxa i Sommartorpet i TV i somras, när han ville ha säckväv till sitt trappräcke, eller kanske det var vitsprejade granruskor eller något liknande. (Okej, det sista hittade jag på, inga granruskor vad jag vet. Men det slutade med att han fick sätta skivor av plexiglas i trappan istället.)

Ibland blir jag lite frustrerad över inredningslösningar som inte är praktiska, jag ser det i TV-program också. Det måste vara p-r-a-k-t-i-s-k-t. Framför allt säkert förstås. Men jag blir också irriterad när det till exempel ska häftas fast ljusa tyger på ställen där man vet att det efter två veckor kommer att vara skitigt och i behov av tvätt (och vem tror ni får bända upp inredarnas två tusen häftklamrar då? Jo, förmodligen lilla mamma i familjen).
Håhåjaja.


Jag är grymt nöjd med Barometerlamporna från Ikea, ni har nog sett dem förut...


Hos oss blev de sovrumslampor. I väntan på ett nattduksbord får lampan trona på en hög tidningar (ja, Sköna Hem är också med i högen :-)


Många varma hälsningar till dig som läser det här!
från
en (ganska glad) gnällspik

31 kommentarer:

My Lovely Things sa...

Hej!!

har en budgivning av en liten tallriksylla på min blogg om du är intresserad..

Ja det är viktigt med barnsäkerhet..det måste funka tycker jag att man hittar både snygga och säkra lösningar..

kram anna

junhe sa...

praktiskt med tidningar som avställningsyta =)

husnummer30 sa...

Ja du...men barnen kan väl lära sig att gå fint i trappen!?!?! ;-) Känner igen det där med att bli lite...hmm...ska vi säga fundersam...ibland på grejer i inredningstidningar. Vissa saker kanske inte alltid fungerar i verkliga livet.

Ha det bra! //Jill.

LOPPISLIV sa...

Håller med...känner ett par som har tagit bort trappräcket hos dem för att ge ett luftigare intryck...och visst blir det luftigt och öppet men jag kan inte hjälpa men jag tycker bara det ser så farligt ut...både för små barn (nu har varken de eller vi det längre) men besökande barn och tom husdjur och vuxna kan ju trampa snett och braka rakt ner i undervåningen....huuuaaa hemska tanke...men smaken är som baken antar jag *fniss* Ha det gott...Kram Paula

Stämningsfullt sa...

Hej.
Tack för den goa kramen :)
Jag kan nog vara ganska opraktisk med allt mitt vita men jag ser ju till att det ska vara lätt att tvätta det. Men det där med räcket skulle jag aldrig våga! Skulle vara livrädd att barnen skulle ramla.

Solsjö - Under en vind sa...

Jag tycker också att det måste vara praktiskt, mitt upp i allt det fina....Tror också att det finns regler över trappans räcke...minns också det från Sommartorpet.
Din lampa är så snygg!

Ha en fin dag! Kram!

Anonym sa...

Varma goa hälsningar till dej också!! Blir lika glad varje gång jag slinker in här och läser vad du skriver!

Håller dessutom med dig helt och håller vad gäller trappräcken och det praktiska i inredningen.

Ha en underbar dag! Hoppas solen skiner hos er också!!

Kram, Tina

Karin i Villa Grå sa...

HA HA HA HA!

Liten ledstång? *frustar av skratt* Nej, hon kan inte ha mycket kontakt med barnfamiljerna och deras verklighet. Finns det något ställe att ramla ner och slå sig illa på - ja, då ramlar helt säkert barnen ner och slår sig illa! :-/

Retar mig också på helt vansinniga saker som man VET kommer att leda till extrajobb (för mamman i familjen) och bök. Det är därför vi bor i ett gammalt hus som är svårstädat, hi hi... Även därför vi målar golven vita, för att jag trivs med att gå runt vansinnig *inser att jag måste vara en dramaqueen* ;-)

Lampan är snygg, har letat på Ikea efter något sådant men varken i Gävle eller Uppsala hittade jag något.

Kram på dig,

Karin

Dubbelörn sa...

Instämmer helt med dig!! Jag sitter också o registrerar allt som bara ska vara så tjusigt men fullständigt opraktiskt.

Beundrar alla vackra saker som visas upp i tidningar o bloggar men själv ser jag allt ännu mer dammsamlare. Lättstädat o praktiskt är det enda som gäller för mig *skrattar*

Kram

Gry sa...

Du har såå rätt!! Har tröttnat totalt på alla tips och ideer som inte funkar i verkligheten. Just det där med trappan känner jag fasa för. Kompisar till oss har tagit bort sitt räcke (och inte ersätt med nånting!) och jag är nervvrak varända gång vi åker därifrån. Att det dessutom finns klinkers på golvet nedanför trappan (för att det är praktiskt...) gör inte saken bättre. Tro nu inte att jag menar gnälla på mina kära kompisar, de vet redan om att jag är livrädd för deras trappa, ha,ha...

Vet du, förut har jag alltid haft det sådär pnuttinuttigt och fint hemma, nu har jag ändrat mig totalt, och kommit på att det är så mycket enklare för familjen att det funkar i vardagen. Klart vi vill ha det snyggt också, men jag lägger inte ner lika mycket tid på det längre. Har bytt ut endel möbler och annat till mera tåligt och praktiskt- och då praktiskt på riktigt!

Tack för din kommentar hos mig, och tack för ett superbra inlägg!

Kram Gry

Gry sa...

Glömde att kommentera lampan. Jag har gått och sneglat å den varje gång jag är på IKEA (och det är rätt så ofta, fniss. Åker dit och mest bara kikar eller äter lunch...). Tänkte den kunde bli fin vid datorn....Nu har du frestat mig!

Kram igen

Anonym sa...

Jag tror att vissa som arbetar med inredning bara tänker estetiskt och aldrig praktiskt bara för att det ska se snyggt ut.Dom borde se utmaningen i att göra nåt snyggt som faktiskt är praktiskt i stället. Vilken snygg lampa du skaffat,kan knappt tro den är från IKEA.Kram Katta

Karin i Villa Grå sa...

Halloj!

Vi har också funderat på fönstret mellan lillhallen och klädkammaren. Där vi har klädkammaren nu fanns förut en serveringsgång som ledde in i salongen (vårt allrum). Sedan rustades det för decennier sedan och då gjordes halva gången om till badrum och resten blev ett krypin med ett skumt, platsbyggt skrivbord. Nu har vi som sagt kläder därinne och jag gissar att man ville ha in lite ljus i serveringsgången.

Kram, Karin

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Tack för rara söta ord om våra ägg!! Så snäll du är...pysseldrottningen!! Ne det kan vi nog kalla alla bloggisar här!!!!

Ja du , det där med trappa.tur de inte varit hemma hos oss...har nämnligen inte fått upp nåt räcke alls än!!Sedan vi satte upp trrappen för 2 år sen!!
lite farligt för våra små besökare...men rätt så snyggt ändå...blir ljust o luftigt. Ska ha glas (plexi..trappglas)där sedan....nån gång!! Ha en go kväll!!

♥Kram Millis♥

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

hej!! jag håller helt med om att inrednings ska fungera prktiskt, annars bli man ju tokig! kommer ihåg att ernst fick sätta in plexiglas, det var i den där ladan han gjorde om va?

barometerlamporna har jag blivit tipsad om på andra bloggar, men då som golvlampa. Den var ju toppenfin som bordslampa med. tror det blir två bordslampor och en golvlampa hemma hos oss i just barometer, klassisk och lättplacerad. skitsnyggt hemma hos dig!

tack för de fina lyckönskningarna på min blogg.blir så glad!! Jag lovar att räkna fönstrena, vill ju bli lycklig jag med, *fniss*.

bamsekram Sara

Snäckornas sjö sa...

LOL! Liten ledstång!!! Hon måste ju skämta, eller...? Eller så går inte hissen ända upp! Det ska vara praktiskt, visst det är bara bonus om det är fint också, men hur kul är det om man går och oroar sig hela tiden eller är vansinnig över att alltid fixa till det för att det är så opraktiskt?? Min tid är dyrbar...vill inte oroa mig eller vara vansinnig! Lite smågalen är ok, däremot ;-)

Snygg lampa! En sådan ska jag spana efter!

Kramar

Kamomilla sa...

Hej vet du, du har ju bara sååå rätt!!! Samtidigt blir jag galen när man inte får göra som man vill. Vi måste ha spjälor på vårt utedäcksräcke fast vi ville ha stora X. När det är över 50cm till marken måste man ha spjälor, säger lagen här. Vi har väl just liite över det, när gården är klar. Jag hade såå velat ha stora X i räcket men nu blidde det inte så...

Men som du sa, i övrigt så ska det vara praktiskt, inte livsfarligt!!!
Absolut!! Ibland ser man ju såna där trappor som helt saknar både räcke eller ledstång, jag skulle svimma halvvägs för det känns ju som man suuugs till kanten...

Anonym sa...

Helt rätt skrivet tycker jag!! För visst är det så att tipsen inte alltid är så bra i praktiken... Det ska ju liksom fungera praktiskt och man lever ju i hemmet så vissa tips som kanske är nog så läckra och snygga fungerar ju inte alltid tyvärr.

Nu till din ursnygga lampa!! Verkligen läcker, måste nog ta och kolla in om de finns på "mitt" varuhus;-) Vet precis var en sådan skulle göra sig utmärkt - nämligen här vid min dator. Tycker plötsligt det blev väääldigt mörkt här och tänk jag är ju faktiskt i behov av en snygg lampa då:-)

Kram

Änglahem sa...

Håller med dig fullständigt!!! Säkerheten är ju absolut A och O, snyggt får ju komma i andra hand. Fast de får ju gärna gå hand i hand...*fniss*(är jag trött eller trött tro? Lättroad iaf).

Ser att jag missat våfflor här*surar*, man ska aldrig vara frånvarande förstår jag!!

Snygga lampor=me like!!

Nu är det nog sänggående för somliga tror jag bestämt...

Sov Gott!
Kram/Ulrika

Stina sa...

Snygg lampa! Kramis

Hannis sa...

Så himla kul att du tittade in hos mig!!
Håller med om inredningstips.
För min del ska det vara praktiskt och gärna billigt förstås.

Blev lite sentimental när jag såg bilden på kyrktornet.
Min lillebror gifte sig där.
Den är jättevacker!
Ha en bra helg//Kram Hannis

Anonym sa...

Klart det måste vara praktiskt om man har barn och framför allt barnsäkert. Praktiskt blir det inte heller med vitt ihop med fyra katter. Därför har jag valt bort vita sofföverdrag, de skulle inte vara vita mer än max en halvtimme ;)
Ha en härlig helg!

Anonym sa...

Klart det måste vara praktiskt om man har barn och framför allt barnsäkert. Praktiskt blir det inte heller med vitt ihop med fyra katter. Därför har jag valt bort vita sofföverdrag, de skulle inte vara vita mer än max en halvtimme ;)
Ha en härlig helg!

Synnøve. sa...

Hej.
Fann dig hos Gry.
Blev liten nyfiken och kikade in.
Här hade du massor av godis för ögonen.
Japp, det ska vara praktiskt. Det lät läskigt med trappräcket!
Jag kikar gärna in igen om det är ok.
Hälsningar Synne från nabolandet :D

Lilla Trollbacken sa...

Håller fullkomligt med dej om trappräcket. Ibland blir jag helt mörkrädd när man ser vissa inredningsreportage, hur fungerar denna lösning med barn i familjen kan man tänka?
Annas var det en coool lampa du har. Den skulle passa perfekt i sonens rum. Han blir ju tonåring i sommar och vill ha en lite tuffare stil i sitt rum.
Ha det så gott!
Gabrielle

Skatan sa...

Javisst finns det regler! Jag tror till och med det finns en lag som reglerar de trappor som byggs numera. Så sant att man skulle halvdö var gång man inte hade barnen under uppsikt om man inte hade en vettig trappa! Huvva!!

VI har byggt en koja till lillan under trappan i källaren. KOlla in på min blogg så hitta du den. Undrar om den inte är kategoriserad under "barn".

ÖNskar en skön helg!

Kram.

Guldkorn i min vardag! sa...

Håller med dig att inredare inte alltid tänker praktiskt.
Jisses trappräck är ju ett måste så ingen slår ihjäl sig.
Tyckte stt det var roligare att se Ernst i sommartorpet och äntligen hemma var bättre innan dom börja att styla lägenheter för att få mera betalt för dom.
Det var bättre förr...
Kram Ulla-Bella

IKT i min vardag sa...

Som den hönsmamma jag är så skulle jag inte ens våga åka hem till någon som inte hade trappräcke! Hade ju blivit ett vrak ju! Estetik får aldrig gå före säkerhet, säger sig självt...
Trevlig våffelkalas förresten...

Kram Linda

linnea-maria sa...

Ha ha helt vansinnigt förslag. Jo hon hade nog inte småbarn. Åh de små liven de gör ju illa sig överallt med sina flaxiga lemmar. Trösklar och dörrkarmar leder till blodutgutelse och plåstrande här hemma. lampan är ju verkligen jättefin, Ikea har lyckats med EN sak i år /linnea-maria

Mia sa...

Haha, jag skrattade gott när jag läste ditt inlägg och du har helt rätt, saker måste vara säkra och praktiska också, inte bara snygga!
Jättefin lampa föresten, jag har också tänkt inhandla en sådan vid nästa ikeabesök.
Ha det bra!

Kram Mia