14 maj 2009

sommarblommor - vilken är din favvis?

Hej alla rara vänner,
Lugnet har sänkt sig över radhuset, barnen sover nämligen :-)
Det känns allt ganska tomt här denna afton, herrn i huset är på jobbresa och idag for kära vännen N hem igen, hon har varit på besök hos oss ett par dagar tillsammans med sina två ljuvliga gobitar till barn.

Nä, det sällskap jag erbjuds ikväll är ett gäng stöddiga maskrosor här utanför som retar mig till vansinne varje gång jag ser dem, men jag struntar i dem just ikväll och sörplar te och äter marmeladskorpor istället.


En liten australiensisk viol (eller murgrönsviol) från Slottsträdgården Ulriksdal. Jag har fått för mig att den är lite kinkig så vi får väl se hur länge den överlever i detta hushåll.


När jag har blivit av med de där kaxiga maskroskillarna skulle jag verkligen vilja sätta tänderna (inte bokstavligen!) i några blomlådor på altanen. Men jag har ingen aning om vad jag ska plantera i dem i år. Har du några tips? Något snällt, som kan hänga med under större delen av sommaren? Typ murgröna. Fast ungefär där tar mina idéer slut, och tre stora lådor med enbart murgröna känns lite fantasilöst faktiskt :-)
Alltså: vilken tycker du är bästa sommarblomman?
Hjääälp!

/Susanne

22 kommentarer:

Jessica sa...

Hej,
Den nya tidningen "101 idéer" måste jag köpa! Roligt sommarfix.

Vad fin violen var! Gillar också murgröna, men blir kanske lite trist att ha i alla lådor som du säger :)
Jag brukar ha silverfall eller njurvinda som de också heter. Jättefina! Långa silverfärgade rankor med små blad, de är tåliga (men förra året blev de godis åt vår lilla kanin som åt upp dem :)
En annan favvo är Rosenskära, lavendel å rosa krukrosor "Morsdags rosor".
Hm, ja det var några favvisar. Hoppas kunna plantera lite i helgen...
Må så gott
Kram
Jessica

Stjärnor & Champagne sa...

Hihi ja maskrosor är inget kul...Vad kul att du tittade in hos mig och lämnade en kommentar. Det är så roligt att hitta till nya bloggar som jag inte har sett innan. Jag vill också bo på en herrgård i mitt nästa liv, eller gärna nu.

Kram Anne

Anna sa...

Fantastiskt söt murgröna! Annars älskar jag pelargoner!

Väldigt trevlig blogg! Hoppas det är ok att jag länkar. Då hittar jag tillbaks.

Välkommen in till mig!

H A N N A S - F O R M sa...

Tack söta du...Så underbar din viol är...sista bilden är jättevacker!

KRAM
Hanna

Hannis sa...

Inte bita i blomlådorna!
Fnissar gott, för att jag såg bilden framför mig hur du hugger tag i lådorna!

Mina favoriter är Murgröna i massor,Lavendel,Hängpelargon och sen ställer jag ut mina Olivträd när det blivit varmare.

Vilka fina,fina bilder!!!

Kram Hannis

StrandviksVillan sa...

Jag rekommenderar murgrönspelargoner i balkonglådorna, särskilt om dom finns på en väldigt solig och varm plats och om du som jag inte alltid kommer ihåg att vattna...
Jag hade såna i amplar i fjol och dom blommade fortfarande i november!!

Lycka till! Kram A-C

Älskade pion sa...

Jag gillar ju pelargoner i alla former.Tycker även att vallmo är fint när det växer fritt ute. Jättefina bilder du har tagit. Ha en skön helg!
kramar
Ulrika

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

En så fin viol! Hoppas du får den att trivas. Längtar verkligen till om en vecka ungefär, då det bär av för inköp av blommor till balkongen. Dethar inte blivit av ännu, för det kändes onödigt att fixa med det nu när vi åker på semester en vecka. Men å vad jag längtar! :-)

Tack för din snälla hälsning. Och så hoppas jag du får en riktigt fin helg.

Karin Lindström sa...

Hej Susanne!

Det finns nog godare saker att bita i *ler*! Jag är inget bra på balkonlådor, men det låter som du fått bra tips. Annars kan jag säga att din viol är otroligt tålig och växer så det knakar. Plantera den i en ganska stor kruka ute och den kommer snart att *svälla* över. Du behöver ju kanske inte ställa den i starkaste solen men lite sol och skugga så blir den otroligt stor och fin!

Ha en skön helg och lycka till med planteringen!
kramar
karin

Mamma med ambitioner sa...

Tack för en trevlig titt hos dig. Min favvo blomma är steppsalvia. Den finns både med vita, rosa eller blå blommor. Den blir ca 30cm hög och kan passa fint tillsammans med murgröna. Dessutom finns den som perenn. Ha en trevlig helg. Kristina

Liten Bod sa...

Åh, så fin viol! En sån har jag letat efter... Jag har Stjärnöga, Lyckliga Lotta, dubbla Flitiga Lisa, pelargoner, hänglobelia, murgröna, Surfina, Lavendel mfl i mina krukor. Ja, jag har många *ler*... Ha en skön helg så hörs vi till veckan! Kram, Tina

annashusidingtuna sa...

Brudslöja brukar vara väldigt tacksamt och tillsammans med murgröna blir det ju jättefint, sedan kan det ju vara fint med någon mer blomma tex mårbacka perlaggoner kanske?
Kram Anna

Lilla huset på prärien sa...

Usch nä, du frågar fel person faktiskt. Jag är inge bra på det där. Just nu har jag fortfaraden petunior i mina krukor men de börjar blomma över så jag funderar på att byta ut den till pelargoner nu. Det är typ allt jag brukar ha... Vilken fin viol - den doftar säkert underbart!?

Kram Jenny

Useful Art sa...

Oj vad mysigt det lät med te och marmeladskorpor :) Lät som en bra kväll :) Jättefina bilder och söt liten viol!

Kram /Sara

Sallys Planet sa...

Hej, jag är novis på det här med blommor & blad (kolla på min blogg) och i år är det andra året som jag odlar mitt nya intresse på balkongerna. Vad min oerhört korta erfarenhet har lärt mig, så är det att Lobelia hänger med i måååånader, och man behöver inte göra nånting med dem för att de ska hålla sig fina, likaså pelargoner som jag till slut fick ta livet av i november. I år har jag planterat massor med blomsterkrasse och luktärt - gillar nämligen sånt som hänger och klänger....hur de ska klara sig är det dock för tidigt att förtälja, men kika gärna in då och då - jag dokumenterar det hela oavsett vad resultatet blir..:-).

Tack för en trevlig blogg och ha en bra helg, kram från
Sally

Fröken Fräken sa...

Ingen direkt expert på blommor.. och så vet jag inte heller åt vilket väderstreck du ska ha blomlådorna? Stark sol hela dagen, skugga eller mitt emellan.. Jag har förstått att det spelar viss roll.. ;-) Här har det en tendens att bli petunior och penseer eftersom jag vet att de är rätt tåliga. Fick man önska fritt, så vore ju inte en hel vägg full av slingrande rosor fel.. :-)

carola sa...

åh så fint du har det här...

Jag gillar maskrosorna jag:)
Har en tävling på min blogg jag tror du skulle gilla..
Trevlig helg
http://mammacarola.blogg.se/2009/may/tavling.html

MiaMaria sa...

Hej!

Murgröna blir väl bra med lite Pellisr till...så vackert!!!!!!

HA´nu en skön helg!

Själv ska jag strax bege mig på loppis,,,,,,

MiaMaria

Anci sa...

Oj, jag befinner mig i samma sits som du. Vad sjutton ska man välja för blommor ?? Tre lådor med murgröna tar jag som ett förslag i alla fall. Då blir det ju något :)
Jag vill ha vackra och väldigt lättskötta blommor.
Lycka till !

Kram

Kamomilla sa...

Midsommarrosen är min favvo, med mycket minnen som kommer från barndomen...

Annas skattkammare sa...

Tyvärr, på det området är jag lost.. vet inte vad något heter.. brukar bara gå i blomsteraffären och plocka till mig sånt som ser fint ut, gärna lite hängande gröna växter och några blommor i rosa, vitt och lila.. =)
Fina violer, jättefin plantering!
Kram /Anna

Tulipa sa...

hej!
Att rekommendera sommarblommor beror mycket på om de ska stå soligt eller halvskuggigt/skuggigt...
Själv gillar jag att blanda rött/rosa/vitt/grått. Gärna verbena, cascade, helichrysum, marguriter, fuchsia och lisor...jag har en stor gammal blomlåda(!)

Violen ser så fin ut!

Kraam!