Hej govänner,
nu är syrensaften silad och provsmakad och betyget blev: klart godkänt - dock är det än så länge vi vuxna som har testat saften, och då i sällskap med en skvätt gin och lite tonic... Men DET var gott!
Barnen blir lite väl glada och pigga av socker så vi sparar deras provsmakning till en förmiddag eller så, inte direkt innan läggdags tack :-)
Jag trodde den skulle bli alldeles lila i färgen, men den är ju mörkrosa!
Receptet var väldigt enkelt, jag hittade det här:
15 syrenklasar
1 citron, gärna ekologisk
25 g citronsyra
1 liter vatten
1 kg socker
Skölj syrenklasarna och rensa bort så mycket som möjligt av skaft/kvistar. Skölj citronen och skiva den. Varva syrener och citronskivor i en rymlig bunke. Koka upp socker och vatten, tillsätt citronsyran och slå sedan detta över syrener och citron i bunken. Täck över och låt stå svalt i tre-fyra dygn, sila saften och tillsätt eventuellt 1 krm natriumbensoat.
Det här var väldigt kul att testa, och superlätt. Nu skulle jag absolut våga ge mig på flädersaft!
Jag provade att frysa in syrenblommor i isbitar, det var fint i glaset (fast mot slutet blev de lite brunaktiga, vet inte om det var infrysningen eller ginskvätten i glaset?)
Skölj syrenklasarna och rensa bort så mycket som möjligt av skaft/kvistar. Skölj citronen och skiva den. Varva syrener och citronskivor i en rymlig bunke. Koka upp socker och vatten, tillsätt citronsyran och slå sedan detta över syrener och citron i bunken. Täck över och låt stå svalt i tre-fyra dygn, sila saften och tillsätt eventuellt 1 krm natriumbensoat.
Det här var väldigt kul att testa, och superlätt. Nu skulle jag absolut våga ge mig på flädersaft!
Jag provade att frysa in syrenblommor i isbitar, det var fint i glaset (fast mot slutet blev de lite brunaktiga, vet inte om det var infrysningen eller ginskvätten i glaset?)
Kan du fatta att det redan är juni månad?
I år ska jag verkligen försöka stanna till och njuta av denna underbara tid, jag tror faktiskt jag måste ut och sniffa lite på syrenerna nu genast :-)
Kram
Susanne
♥
I år ska jag verkligen försöka stanna till och njuta av denna underbara tid, jag tror faktiskt jag måste ut och sniffa lite på syrenerna nu genast :-)
Kram
Susanne
♥
24 kommentarer:
men Susanne.. vilken vacker färg det blev på saften.. måste gemast ut och sno åt mig ngraa klasar inna de blommar ut
tack för receptet vännen!
Vet du.. du vann ett litet tröstpris hos mig...
kram kram
A-C
du.. det var en usel stavning där.. får ursäkta.. får skylla på att jag är såå hungrig
kram igen
Aha, samma princip som flädersaft.. och som citrondrickan som jag hittade idag på expressen. Måste provas ju!!
Visst var det så att man ska använda ljuslila syren eller kan det gå bra med vilken som helst? Det är ju för sent i år, det är fläderdags här, men till nästa år kanske. Exotiskt så det räcker!
Kram/Lena
Mmmm! Spännande! Ska se om jag lyckas roffa åt mig några klasar, då ska jag oxå prova! ;D
Kramar
Vad spännande, tycker jag också.
Måste provas:)
Kram Lallis
Vad roligt att det lyckades!! Låter ritkigt gott!
Visst är det härliga dagar nu, man önskar man kunde stanna tiden ett tag och njuta lite mer...
Det låter verkligen som ett spännande recept. Och det ser verkligen gott ut! Sparar detta jag... :-)
Ha det fint!
Oj det låter spännande med syrensaft..
Kram anna
Det där var ju ett enkelt recept, man kanske ska våga sig på att testa detta.
Kram Mamma C
Ja va bra att det gick att dricka saften,låter intressant,ska nog prova.Må så gott i värmen. Kramar Ulrika
Vad roligt att saften blev bra. Får ge mig ut på jakt imorgon och se om det finns några syrener kvar här hos oss. Tror det mesta är utblommat dock. Tack för receptet :) vänligen Johanna
Så häftigt att göra syrensaft!! Vilken rolig grej att bjuda på när man får gäster. Här går jag och håller utkik efter fläderblommorna för jag tänkte sätta en sådan sats i år. Har inte hittat några ännu men de kommer nog alldeles snart!
En riktigt skön vecka till dig.
Kram Jenny
Kul! Jag läste just hos en annan bloggerska (Gårdsfrun) som gjort en mycket större sats, hon jämförde den med blåbärssaft? Lite sugen blir jag på att prova, men hinner nog inte nu :) Kram, Tina
It looks delicious!!! I'd like to try it!!!
Have a sunny day!
vale
Kul att det blev lyckat!
Kramisar
Jo
Men så gott det ser ut! Syrensaft, har aldrig hört det förut, låter väldigt spännande! Ja visst får man försöka ta vara på den underbara tid som är nu.. Synd bara att det började blåsa så hemskt nu när jag var ledig i eftermiddag.. =/
Kram /Anna
Saften såg ju riktigt fin ut,fast jag trodde nog att den skulle bli lila.Det var ju ett bra tips,få se om jag vågar mej på det.
Må så gott
kram Anette
Hej
Jag tycker allt att du är lite känslig när det gäller barnen och saften...vaddå läggdags i tid!!!! Finns det när ljuset är kvar till klockan 10??? Ser fantastiskt gott ut...Undra om jag inte skall sno några klasar av grannen....Får göra det ikväll....Kram Anna
Åh, nu måste jag snabbt ut till grannar och se om jag kan få tigga lite syren, vilken häftig färg..den ser jättegod ut.
Ha en underbart skön helg/Anne
Vad kul att det blev bra!!
Kanske skulle prova ..
Jeanette
Syrensaft har jag aldrig hört talas om...låter nästan lite giftigt, men ljuvligt!
Spånkistan var fin!!!
Kram mariette
Men tack så mycket för receptet och vad läckert med isbitarna det ska jag göra till midsommar. Här dröjer det nog ett tag innan syrenerna blommar.
Antar att det är bondsyrener du använde och inte dom ungerska ,dom kanske man också använda sig av. Dom blommar ju lite senare.
Längtar att få pröva..
Må så gott
ewa
Ja syrenerna är helt underbara! Varje gång jag går förbi en buske så måste jag stanna och köra ner näsan i en härlig blomma - underbart! en vad härlig saften såg ut! Detta recept sparar jag definitivt :).
Ha en skön helg!
Kram M
Skicka en kommentar